الجمعة، 10 يونيو 2016

طريقة صيد سمك البياض

خبرات صيادين الماء العذب في صيد سمك البياض




بسم الله الرحمن الرحيم 

@@@@@@@@@@@

يلا بينا ندردش سوا ونقول كلمتين للاعضاءاللى بيحبوا الصيد بالليل ولا مانع من مشاركتكم بأى معلومه ودة بمناسبه ان 
احد الاصدقاء قام بصيد سمكه بياض من ترعه العكره يلا بينا وعلى فكره ترعه النصريه ملجأ طبيعى للبياض والقرقير 



إعلانات
إعلانات



^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
من خلال تجاربىالشخصيه مع كامل احترامى لرأى اى زميل او استاذ لى الصيد بالليل له متعه خاصه سيبك من كلام الناموس والزواحف والعفاريت والشيح البابونى والخرابيط دة اللى بيصطاد بينسا الكلام دة ويركز في الصيد ولا نقلل مما جاء زكره سلفا ونرجع تانى لمرجوعنا عن الصيد بالليل احسن مكان للصيد هو اللى بعيد عن الرجل المكان الهادى وزفر وضبط نفسك وهناخد معانا دود و عجينه متزفره كويسه وكمان العود والماكينه معاك متنسهمش ونسننتر نفسنا جانب اى كوبرى او دور كويس ونصطاد بلطى كالمعتاد والمتعارف عليه ممكن وحضرتك قاعد تلاقى سمك صغير عمال ينط في الهوا او تسمع صوت بقبقه هواء وانت قاعد كدة يا معلم يبقا في سمك بياض تحت منك وخد بالك انا بتكلم عن سمك البياض اللى يشبه القرموط لكن طبعا هناك فرق شاسع بيت الاتنين طبعا القرموط احنا عرفينه وحفظين شكله اما البياض هندى نبزة عنه هو بيعيش في قيعان الانهار وبيتعزى على الاسماك الحيه او العجينه او الدود الاحمر ولونه فاتح كتير عن القرموط نرجع بقا ونقول لما تلاقى السمك بينط او تسمع الصوت بتاع الفققيع دى سيادتك لو معاك دود هترمى بيه بالماكينه بدون فله يعنى على القاع وتعلق كام دودة من الاطراف والباقى يكون مدلدل من السلاح ولازم يكون الدود صاحى ويكون احسن لو كان جانبك علبه صغيره تحط فيها اى سمكه صغيره تطعم بيها وبرضك تكون صاحيه بالطريقه المعتادة وممكن بالعجينه بس تكون زفره ( عجينه عيش ) وسمى بسم الله وارمى ووامن وزى مقلنا قى مقالات سابقه مع السمك الكبير لازم تأمن على البوصه بدل متتخطف منك وتروح قدام عينك و انشاء الله يكرمك ربنا بحته او اتنين وانا حبيت اتكلم عن السمك دةلانها سمكه ليليه بتركن في النهار وتشتغل بالليل مش بتاعه صيد نهار لكن اوقات بتكون جعانه اوى فبتاكل بالنهار ودى بتكون صدف فلاعضاءاللى بيصطادو بالليل بستفادو من الوقت وربنا الكريم انشاء الله يكون المقال مفيد وياريت اىمعلومه عند اى من الاعضاء ميبخلش بيها علينا ويموت المعلم ولا يتعلم اقل المعلومات ليها وقتها وقيمتها تحياتى للجميع مع خالص امنياتى بالرزق الوفير والاستمتاع من السمكه المجنون هدة 
اخوكم 
م/ مقبل

منقول من جروب محبي الصيد بالأسكندرية

بسم الله الرحمن الرحيم 
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
السلام عليكم ياشباب وانشاء الله باكرجمعه مباركه على الجميع
النهاردةهنتكلم على نوع هام من اهم انواع الاسماك النيليه واصعبهاوامتعهاعلى الاطلاق لماهومعروف عن صفتها اللى هنقولها فيما بعد وهى
سمكه قشرالبياض ( الساموس )
************************
تعتبرسمكه قشرالبياض الملكه المتوجه على اسماك النيل وهى موجودة فى الترع اللى ميتها كتير – سمكه قويه جدا بتصل لأحجام كبيره تتعدى 100 كيلوواكثربس طبعا دة فى بحيره ناصراللى بيوصل لحدعندنا هو بالاكثر 7 او 10 كيلوالمهم السمكه دة تعتبرسمكه مهاجمه وشرسه بتخش على السمك المجروح اوالتعبان بتخش على الطعم الحىي يعنى سمكه حيه وتدككها فى السلاح بتعيش فى الحتت العميقه من الميه وتقدرتقاوم التيارات /موجودعلى جانبى الرأس صدفتين عظم عاملين زى الموس وتقريبا قريبه الشبه من البلطى مع اختلاف الحجم والطعم طبعا واختلاق الزعنفه الظهريه منقسمه لقسمين زى مموجود فى الصوره يلا بينا نقول ازاى نصطادها
اولاسيدتك تعمل حسابك تكون طالع لصيدالبلطى ومعاك بوصه ماكنه علشان ميضعش منك اليوم اونطه ودة هيفيدك بأن الاسماك اللى بتكون صغيره هتستخدمها لصيد قشر البياض واهم حاجه تحافظ عليه حى
وسمكه البلطى الكبيراشحنه على الايس بوكس وعلى فكره مش شرط البلطى اى سمك نيلى حى يرجع مرجعنا لازم شعرالماكينه يكون مش اقل من60 وشعرالترميل مش اقل من 30 والسلاح 3او 2 بتيجى سيدتك تدورعلى المكان اللى ميته عاليه وتبتدى تدكك السمكه الحيه اللى حضرتك محضرها فى السلاح حسب طريقه سيدتك وسمى وانت بترمى وحطها جنبك بس مأمن عليها لانها ممكن تتخطف منك المهم لوضربت عليك خد بقا بالك اوى من اللى جاى السمكه دة عافيه اوى يعنى مينفعش تشكم وتشد السمكه هتفرقع الشعر منك وتضيع عليك انما بتشكم و تفتحلها القلاب خليها تأخد الشعرعلشان تتعب منك وتبتدى تلم كل لما تلاقى سحبها للشعر قلت فى السرعه يعنى تسيب وتلم لحدما السمكه تتعب خالص ويبقا مفيهاش قوة سحب ساعتها لمو استقبل الوحش اللى انت مطلعة وعلى فكره احسن وقت لصيدها بعد المغرب لحدالفجر
اماكن الصيد
ترعه اسكندريه نواحى ابيس / ترعة راكتا / الشعيره /بوليين بس اهم حاجه تكون الميه مفتوحه يعنى مستواة الميه عالى
اتمنى اكون افدت بشئ بسيط وعلى لقاء بسمكه اخر

اخوكم م /مقبل

اماكن صيد البلطي في الجمهورية

احداثيات واماكن صيد البلطي في مصر


قناة برنبال ــ كفر الشيخ ـــــــ 31.401170, 30.583939

المكنة الزرقا و الثلاث كباري ــ كفر الشيخ ـــــــ 31.429377, 30.604174

بر بحري ــ كفر الشيخ ـــــــ 31.559516, 30.911821
بلطيم المنصور ــ كفر الشيخ ـــــــ 31.514565, 31.065882

بلطيم الجارجي ــ كفر الشيخ ـــــــ 31.514483, 31.043008

دمروا ــ كفر الشيخ ـــــــ 31.387023, 30.866599
فاطمة النبوية ــ كفر الشيخ منطقة 1 ـــــــ 31.534149, 31.296860

فاطمة النبوية ــ كفر الشيخ منطقة 2 ـــــــ 31.523916, 31.317309

فاطمة النبوية ــ كفر الشيخ مدخل 3 ـــــــ 31.495286, 31.375454
*** تحديث رقم 1
عبدالعزيز ــ اسكندرية ـــــــ 31.184917, 30.052583

نيبر ــ الاسكندرية ـــــــ 31.208861, 30.052889

كلية الزراعة ــ الاسكندرية ـــــــ 31.214658, 29.979799
ترعة الاسكندرية ــ الاسكندرية ـــــــ 31.172982, 29.936916
سيدي غازي ــ الاسكندرية ـــــــ 31.043837, 30.039816
الهويس 1 ــ الاسكندرية ـــــــ 31.0094078, 29.8505187
الهويس 2 ــ الاسكندرية ـــــــ 31.0005797, 29.86202
المعسكر و الالمان ــ الاسكندرية ـــــ 31.017665, 29.8892283

*** تحديث رقم 2
الحارس 6 ــــــــ 30.998605, 29.962559

السعدني ـــــــ 30.998534, 29.941219

الصحراوي ــ منفذ ك 40 ــــــ 
منطقة امتداد ابيس 9/8 ـــــ 31.1002528, 29.9507153
منطقة مميزة جداً ـــــــ 30.9791245, 29.9926221
الحارس 1 ــــــــ 31.022504, 29.955286
المحامي ــ سيف النصر ـــــــ 30.966628, 30.004220
ابو النوم ــــــ 31.041824, 29.977962
الكابل ـــــــ 31.009190, 30.014488

التقرير المفصل عن ترعة العكرة من جروب محبي الصيد بالأسكندرية 



إعلاناتإعلانات




التقرير الكامل الشامل عن ترعه الشيخ زايد ( العكره ) .

التقرير يقدمه لنا ولادي الحاج عزمي بارك الله فيه

** أولا :- مكان الترعه **

الترعه بطريق الساحل الشمالي ( موازيه للطريق ولكنها علي يسار الطريق وبالداخل ) وانتا في طريقك لمطروح اولها عند مدينه الحمام واخرها عند طريق وادي النطرون ( بورتو مارينا ) الكيلو 101 .

** ثانيا :- كيفيه وصولك اليها **

وحضرتك متجه اليها هيكون اول دخله ليها من مدينه الحمام 

ثاني دخله موجوده في الكيلو 71 (مينا 4) - ثالث داخله من الكيلو 82 ( قريه المنتزه ) رابع دخله من الكيلو 101 ( مارينا 4 ) طريق وادي النطرون .
(( جميع الدخلات حضرتك من امام القري بتعمل اول يو ترن يقابلك وبتخش الدخله لحد لما هتلاقي الترعه امامك )) .

** ثالثا :- متطلبات الصيد فيها **

1/ بوصه يد 4 متر .

2/ جردل صغير او زجاجه مياه معدنيه 6 لتر ( علشان هيتحط فيه الصرصار ) .
3/ بكرتين شعر (12 للترميل و 15 او 18 للشعر الرئيسي) .
4/ فلل صغيره جدا (حمصه ) .
5/ باكو مدور صغير ( لوزن الفله لانه لايوجد رصاص نهائيا ) .
6/ سنون 8 كفته ( وممكن تجيب تشكيله سنون زي 8 بكرش او 8 لطش ) .
7/ قطعه قماش علشان تسمح ايديك ومتنساش الطاقيه البيضاء الكبيرة .

** رابعا :- الطعم **

يوجد العديد من الطعوم مثل الخضرا وبيجبوها من ميه العكره من المواسير الموصله للمياه او بتجهز معاك مصارين فراخ ( للقراميط ) .

وافضل الطعوم هناك الصرصار سعر الصرصار متفوات (يوجد بعض التجار بتبيعه بالكيلو والكيلو ب 20 جنيه او بصفيحه السمنه ال 1 كيلو ب 10 جنيه) .
وللحصول علي الصرصار يوجد اكثر من تاجر وهم :-
1/ محمد السيد ببحرى ش ابو ورده امام باب جمرك رقم 1 ت : 4814773 - 01226933440
2/ شوقى بالدخيله أمام مطعم فهمى ت : 01200994622
3/ تامر بالدخيله بجوار الجامع البحرى ت : 01229877550
4/ السيد ببحرى - الأنفوشى أمام المسجد ت : 01283581688
(التجار رقم 1 و 2 من ضمن التجار المتفق معها علي عمل خصم لاعضاء الجروب في جميع مستلزمات الصيد ) .

** نصائح جوهريه ( فنيات ) **

1/ ضروري جدا جدا تجهز الطعم ( الصارصار) وتتصل بالتاجر قبل اي شي.

2/ فيه في الترعه سمك كبير وحضرتك بتصطاد بشعر ضعيف فواجب عليك تسايس السمكه قدر المستطاع .
3/ طريقه التزفير ان حضرتك بتجيب كبشه صراصار صغيرة وبتفركهم وبتكرر الحركه دي كل 3 او 4 رميات وطبعا حضرتك بتطعم صرصار واحد في السن .
4/ علي قد متقدر البس لبس فاتح لان الشمس هناك جامده ومفيش شجر .
5/ متنساش تجيب معاك جردل الصرصار وطاقيه كبيره ولو تقدر تجيب شلته اسفنج معاك ( علشان الارض خرسانه فالشلته بتكون كويسه ) او كرسي .
6/ الصبر واتباع التعليمات ضروري جدا جدا من اجل الاستمتاع باليوم وقضاء وقت طيب

** توضيحات هامه لترعه الشيخ زايد ( العكره ) **
1 / الترعه طولها تقريبا 44 كيلو ولها اكثر من دخلة وسرعه جريان المياه مختلفه ( مدخل الحمام سرعه المياه كبيره جدا - مدخل قريه المنتزه سرعه المياه كبيرة - مدخل وادي النطرون سرعه المياه قليله ) .
2 / صيد السمك هناك ليس بسهل ولا صعب ( الموضوع سهل عند اتباعك للنصائح والعمل بها وايضا عند ممارستك للمكان اكتر من مره تزداد الخبرة ) .
3 / سمكه العكره من اقوي الاسماك التي رأيتها ( سمكه عفيه شبه البطاطا في صيدها ) وهذا يرجع الي ان المياه جاريه وهذه ميزه كبيره تجعلك تستمتع جدا بالصيد هناك بالاضافه الي شكل السمكة المميز .
4 / السمكه بطنها سيئه جدا جدا كما وضحت في اكتر من بوست فيجب عليك تنظيف بطنها جيدا قبل الاكل ( طعم السمكه متوسط ليس بالجيد جدا ولا بالسي ) .
5 / أفضل اوقات الصيد في العكره الصيد الليلي ( لبعدك عن الذباب والشمس بالاضافه الي ان جو الليل هناك ممتع .
6 / أفضل توقيت لصيد كميه سمك مناسبه ( من الساعه 5 صباحا الي الساعه 9 صباحا ) بعد الفتره دي بتبتدي السمكه تاكل واحده ف واحده بس مش بنفس التوقيت المذكور .
7 / لو حضرتك رايح رحله للمكان صباحا انصحك بالاتي :

* ارتداء ملابس فاتحه قدر الامكان ومتنساش تاخد الطاقيه الكبيره .

* يفضل تشتري شمسيه وبيكون سعرها 45 جنيه تقريبا هتنفعك جامد جدا.
* اشتري كميه مناسبه من العصائر والمياه وحطها في الفريزر قبل الرحله .
* اشتري طارد للناموس والذباب من الصيدليه بـ 18 جنيه تقريبا .

ترعة البنجر 

في نهايتها محطه رفع العكرة
المكان ليه اكتر من مدخل
** مدخل بتخش ليه من الكيلو 75 صحراوي ( الكتكوت ) .

** مدخل بعد بوابه رسوم اسكندريه ب 4 كيلو .

** مدخل من برج العرب وهوه كالاتي :-
بعد لما تخش برج العرب وتعدي المناطق الصناعيه ( الاولي والثانيه و....)
هيقابلك كوبري هتعديه هتلاقي سكه زراعات هتعديها 
لحد لما تلاقي يفطه (دير مارمينا ) تخش يمين ( علي شمالك زرعات وعلي يمينك ترع ) هتكمل لحد لما هتلاقي الميه معديه بالعرض ( البنجر ) .

** العده المطلوبه **
1/ بوصه يد 4 متر .

2/ جردل صغير او زجاجه مياه معدنيه 6 لتر ( علشان هيتحط فيه الصرصار ) .

3/ بكرتين شعر (12 للترميل و 15 او 18 للشعر الرئيسي) .
4/ فلل صغيره جدا (حمصه ) .
5/ باكو مدور صغير ( لوزن الفله لانه لايوجد رصاص نهائيا ) .
6/ سنون 8 كفته ( وممكن تجيب تشكيله سنون زي 8 بكرش او 8 لطش ) .
7/ قطعه قماش علشان تسمح ايديك ومتنساش الطاقيه البيضاء الكبيرة .

** الطعم **
أفضل الطعوم هناك الصرصار سعر الصرصار متفوات (يوجد بعض التجار بتبيعه بالكيلو والكيلو ب 20 جنيه او بصفيحه السمنه ال 1 كيلو ب 10 جنيه) .

وللحصول علي الصرصار يوجد اكثر من تاجر وهم :-

1/ تامر بالدخيله بجوار الجامع البحرى ت : 01229877550
2/ شوقى بالدخيله أمام مطعم فهمى ت : 01200994622
3/محمد السيد ببحرى ش ابو ورده امام باب جمرك رقم 1 ت : 4814773 - 01226933440
4/ السيد ببحرى - الأنفوشى أمام المسجد ت : 01283581688
(التجار رقم 2 و 3 من ضمن التجار المتفق معها علي عمل خصم لاعضاء الجروب في جميع مستلزمات الصيد ) .

** نصائح جوهريه ( فنيات ) **
1/ ضروري جدا جدا تجهز الطعم ( الصارصار) وتتصل بالتاجر قبل اي شي.

2/ فيه في الترعه سمك كبير وحضرتك بتصطاد بشعر ضعيف فواجب عليك تسايس السمكه قدر المستطاع ( خصوصا ان الميه جاريه جدا ) .

3/ طريقه التزفير ان حضرتك بتجيب كبشه صراصار صغيرة وبتفركهم وبتكرر الحركه دي كل 3 او 4 رميات وطبعا حضرتك بتطعم صرصار واحد في السن .
4/ علي قد متقدر البس لبس فاتح لان الشمس هناك جامده ومفيش شجر .
5/ متنساش تجيب معاك جردل الصرصار وطاقيه كبيره ولو تقدر تجيب شلته اسفنج معاك ( علشان الارض خرسانه فالشلته بتكون كويسه ) او كرسي .
6/ الصبر واتباع التعليمات ضروري جدا جدا من اجل الاستمتاع باليوم وقضاء وقت طيب
منقول من جروب محبي الصيد بالأسكندرية أحمد عزمي 

طريقة صيد البلطي

طرق ومواسم صيد البلطي والعاذب


مقالات مجمعة من خبرة صيادين العاذب 
احب اشرح لكم طريقة صيد النسيلة وهذه الطريقة مثمرة وجذابه اولا يجب احضار شوال نسيله ( اي الخضرة الرفيغة الطويله ) ودي موجوده في بعض الحدائق ونذهب الي مكان الصيد وكنا نذهب الي مرمي اسمه الاربع عزب في البوصيلي قبل رشيد وهذا المكان به بوص اخضر علي الحروف ثم نقوم بقطع البوص من تحت الماء ونذهب الي مكان اخر به بوص خفيف ويتم زرع البوص في الطين بطريق الدائرة نعمل حوالي عشرة مرامي بهذه الطريقه علي شكل دوائر قطر الدائرة حوالي نصف متر ونقوم بوضع النسيلة علي البوص علي سطح الماء من الداخل ونربط الخضرة في البوص ونفتح فتحة في الخضرة حوالي 20 سم ونجهز جميع المرامي هكذا طبعا ده بياخد اكثر من ساعتين حتي يتم تحضير المرامي وتترك المرامي حوالي ساعة اخري ونجهز بوصه 4 متر ونعمل قرمه بسلاح 8 سلاح واحد حساس ومعه رصاصة خفيفه ومدور صغير وسوف نلاحظ بعد حوالي ساعة بان المرامي بدات الخضرة بها تتحرك وده دليل علي دخول السمك الدكوره الي المرمي ترمي داخل المرمي وتاخد سمكه واحده وتترك المرمي وتذهب الي مرمي تاني وهكذا حتي تمر علي كل المرامي وتعيد الموضوع من الاول طبعا ده صيد النسيلة لم يستخدمه الا القليل من الصيادين ولكن ده انفراد لجروب محبي الصيد والنشر لاول مره في جميه جروبات الصيد عن هذا النوع من الصيد بالنسيله 



إعلاناتإعلانات



منقول من جروب محبي الصيد بالأسكندرية 


Moustafa Nafady






البلطى و ما أدراك ما البلطى
اللى غاوى بلطى : -
ويبدأ صيد البلطى من ابريل حتى نهاية اكتوبر
1 - العدة المطلوبه للبلطى
2 - كيفية صيد البلطى بمختلف الطرق
3 - الطعوم المطلوبه لمختلف طرق الصيد
4 - الصيد فى المياه الساكنه والمياه الجاريه
5 - طريقة عمل عجينة العيش البلدى المستوى


6 - طريقة عجين الدقيق المستويه


.......................................................................................................
العده المطلوبة :
( عده كامله )
تلاجه او ايز بوكس او نقيصه للى يحب النقايص
طاقيه سور واسع للشمس
جوانتى للحمايه من اشعة الشمس وشوك السمك
قص اطرافه وسرفلها يعنى خيط مكان القص علشان مايكرش
نظارة شمس ان امكن
راديو للترفيه او سماع القران
بوص 3 و 4 و 5 و 6 متر.................وده حسب المكان اللى حترمى فيه....
فل حمص وبليه واكبر شويه مقاسات مختلفه
رصاص شريط بالمتر ورصاص حمص اوزان حسب وزن الفل
سنار 9 كفته وكرش و لطش لميع وممكن عسلى
سنار 8 كفته وكرش و لطش لميع وممكن عسلى
سنار 7 كفته وكرش و لطش لميع وممكن عسلى
سنار 6 كفته وكرش و لطش لميع وممكن عسلى
سنار 5 كفته وكرش و لطش لميع وممكن عسلى
شعر 10 و 12 و 15 و 18 و 20 و 25 و 30 و 35 و 40 و 45 ملم
اى نوع كله شغال والانواع الاغلى سعرا احسن جوده
مداور صغيره ووسط ومداور بمشبك
مقص صغير
بنز ببوز مهم جدا وينفع فى نسليك السن عند بلع السمكه له
شبكارتون للطوارئ
مطواه صغيره
اعمل ثلج فى ثلاجة المنزل فى الفريزر قبل بوم الصيد بعدة ايام
وممكن تحط ملح فى الميه وبعد ماتبقى تلج لفه فى ورق جرايد
وانت رايح تصطاد.....حيقعد معاك طول النهار وداريه من الشمس
ده بالنسبه للعده
.......................................................................................................
كيفية صيده بمختلف الطرق :
للبلطى طرق مختلفه للصيد
الطريقه الاولى
وهى الطريقه المتبعه للرمى بواسطه البرغوت سواء كان ملقوف او مشترى
او بالطعم دود الطين او دود السبله .
الطريقه التانيه
وهو عمل طرق العلفه
وهى لاتنفع إلا بنزول الماء فى اماكن مختاره من الترع على الجروف
وعمل مربع او مثلث من الحجنه او البردى او البوص ورمى النسيله
( النجيله الطويله الناعمه ) داخلها ولقف برغوت من نفس الترعه
والمحافظه عليه وبعد ماتفطر وتشرب شابك تلاقى النسيله دى
بتتسحب على تحت ( السمك بيشدها علشان ياكلها ) تعال بالراحه
وانت مستخبى ماتبينش نفسك للسمك وارمى بحتة شعر قصبره متر مثلا
فى بوز البوصه وسن 5 بكرش وفيها البرغوت الحى ونرل بالراحه فى وسط
النسيله.........تلاقى البوصه اتخطفت منك
....وشد ياعم السمك الكيلوات والانصص واكبر مافيش اربع كله وزن عالى
الطريقة الثالثه
طريقة الغله
وقد تكلمنا على الغله سابقا


ولكن نبينه برضك مافيش مانع


التعريف: القمح البلدي ويستحن من النوع ذو الحبه الكبيره وان يكون كامل ( يعنى بقشرة ) مش بتاع البليلة لان القمح بدون قشرة لا يصلح ابدا انواع السمك : البلطي اوقات الصيد : من اول الظهر اشتغل بالغلة وطبعا لازم يكون دور غلة والسمك متعود عليها وتزفر قبل ما ترمى بوقت كافىالغله ليها صيد بالليل بس يكون فى مكان ضارب فيه كشافات نور لان السمك بيجي عليها عن طريق الرؤيه مش الريحه ودي بتكون ضعيفة
افضل شهور الصيد بالغلة


/10/5/6/7/8/9


اولا تحضير القمح ودة لية اكثر من طريقة هعرفهم كلهم ان شاء اللة


الطريقه الاولى


نصف كيلو غله ( قمح ) يتم غسله بالماء جيدا حتى ينظف من الاتربه تماما وبعد ذالك يتم وضعه فى اناء به ماء ويتم غليها على النار مع التقليب من وقت الى اخر حتى نضوج حبه الغلة , وتترك فى الاناء مغطاه لمده مناسبه حتى انتفاخ حبه الغله حوالى ربع ساعه , ولا تتركها لدرجه انها تتفتح او يتم نضوجها الكامل وذالك حتى تستطيع ان تضعها فى الصنارة , وبعد ذالك تغسل بالماء البارد ثم تصفيتها من الماء ويتم تقسيمها على اكياس وتوضع فى الثلاجه وتكون معده للصيد , ملحوظه عند غسيل الغلة قبل عملية الانضاج (التسوية ) وانت تقوم بعملية الغسيل استبعد الحبوب التى تكون على سطح الماء .


الطريقه الثانية


نقوم بغلى الماء جيدا ونصبه على الغله (القمح) المراد تجهيزها ثم نغطيها و نتركها مدة حتى تبرد المياة وتشوف الحبه نضجت ولا لا لو لم تنضج جيدا قم بتسخين كمية من الماء ثم نقوم باستبدال الماء القديم بالماء المسخن حديثا .

بعد ذالك تاكد من نضوجها جيدا بس بشرط انها تكون حبة الغلة منتفخة فقط و لم تتفح كاملا ثم تقوم بتغير الماء و تقوم بوضع الغلة فى طبق كبير تحت الفريزر بحيث ان تكون المياة الموضوعة فيها الغلة اعلى من مستوى الغلة فى الاناء اى ان تغطى المياة كل الغلة وتتركها عدة ايام و لاكن لاتنسى ان تقوم بتغير الماء كل يوم.

كل فترة امسك حبة غلة واحدة واضغط عليها بين اصابعك اذا اخرجت الحبة محتويتها بسهولة فهذة علامة على انها جاهزة للاستخدام كطعم واذ كانت الحبة ما ذالت بها بعض من الصلابة اترك القمح فى الماء مدة اخرى الى ان تتاكد انها اصبحت جاهزة لاستخدام فى الصيد , و بعد ذلك انشر القمح على ورقة جرايد (صحف) و بهذا تكون جاهزة للاستخدام


الطريقه الثالثة (طريقه التخمير بماء بارد)


و ذالك بان تضع القمح (الغلة) فى ماء بارد بدون ان تقوم بتسخين او غلى الماء و ذالك لمدة مابين 5-6 ايام و بعد ذالك يمكنك استخدام القمح المخمر وللحفاظ على رائحة القمح النفاذة يتم وضعة فى كيس من القماش .


الطريقه الرابعه ( التخمير فى ماء ساخن)


يمكن تخمير القمح فى ماء مغلى بعد غسلة مباشرة وتغطية الاناء ثم بعد ساعتين يعاد نفس الموضوع مرة اخرى وبعد ساعتان يغلى القمح على نار هادئة وتلاحظ باستمرار واول ما تفتح اى حبة قمح اطفى النار وارفع القمح بواسطة مصفى وضعة على ورق جرايد (صحف)
اماكن الصيد : من على الشاطيء ولازم يكون الدور ميتة هادية يعنى مش حامية يعنى الغله عايزه دور مياة ضحله الى حد ما يعنى الاقضل ان تكون ترعه صغيره والارضيه طينيه ومافيش حجارة عشان تسهيل الرؤيه للسمك او وسط ورد النيل والجميل ان تكون ادوار الغله اللى بيتغسل فيها غله زى ترعه الجيزاويه و بحر يوسف و بعض الترع الصغيرة و طبعا ده فى و قت غسيل الغله يعنى بعد الحصاد بالتحديد فى اخر الصيف يعنى اغسطس و سبتمبر ويفضل الدور ان يكون مافيهوش عمق وده علي فكرة مثالي في الغلة
تجهيز الدور: اولاً تجهيز الدور عن طريق عمل أكثر من مراية يعني أعمل خمس مرايات والتنقل بينهم طول اليوم والدور الى يشتغل معاك ماتسبوش ولعمل المرايه عن طريق رش كبشتين من الغلة علي ارضية الدور بحيث تكون نصفها في الماء والنصف الاخر علي البر على مسطح طين " ارضيه طينيه " على حرف المياة وبنظفر في دايرة كبيرة 5 متر اثناء التجهيز وعند انتهاء التجهيز وبدء الصيد صغر دايرة الظفر تحت رجلك 4 او 5 حبات والمرايه تعنى مياه صافيه جدا علشان السمك هياكل على الشوف مش الشم ولو المياة مش رايقة دور على ليخة (نبات مائي) او ورد النيل و قم بتنظيفه من المنتصف بحيث تكون ارضيته مكشوفه و لما الماية تروق قم برش الغلة لتحضير
ملحوظة" الغلة المستخدمة للتزفير نص سوا " علشان السمكة ما يعرفش ياكلها ويدخل على الحباية المستويه على السن


طيب انا قلت انى لازم يكون دور غلة لو انتا عايز الدور الى بتعد فية يكون دور غلة هتعمل ئية انا اقلك


ولتجهيز دور دائم للغله نتبع ما يلي : ويكون ذلك بمتابعته والقاء بعض القمح به كل يوم لمدة ويفضل فى الميعاد المفضل لك ان تصطاد فية بعد ذلك لكي يتعود السمك على الاكل في هذا التوقيتوعلي فكرة هذا الاعداد وان بدا للبعض عمل ممل الا انه ممكن يخللي لك الدور شغال طول الموسم لان السمكة بتتعود علي اكل الغلة لو كان سكنك بعيد عن الدور تشترى 2 كيلو قمح تستبعد نصف كيلو فى كيس ترفع الباقى على النار بعد 10 دقائق انشل ثلث الكمية التى على النار وضعها فى الكيس السابق بعد5 دقائق اخرى انشل الثلث الثانى من على النار وضيفة الى الكيس السابق بعد 5 دقائق اخرى انشل باقى الغلة من على النار وضفهم الى نفس الكيس ثم القى بكل الكمية فى الدور مرة واحدة وبعد اربعة ايام جربلان السمكة هتاكل فى اول يوم الحباية المستوية وتسيب الباقي وتستمر علي ذلك كل يومويبئى وفرت مرواحك للدور اكثر من يوم
ملاحظه هامه ان لا تترك السناره فى الماء مده طويله بدون تحريك (حرك كل شويه ) يعنى ارمى جوه واسحب عليك ناحيه الغله الموضوعه قريب
-يجب الجلوس متخفيا يعنى ابعد ما تستطيع عن الدور يعنى يا دوب تبقى شايف الغماز يعني خيالك ميكنش في الميه علشان السمك فى الغالب بيطلع على الجسر علشان ينقى الغله الموجوده والمفروض انه موش يشوفك علشان ما يخافش ويهرب من الدور. وممكن إنك ترمي بجانب الزرع الي نازل في الميه عشلان بيكون في تجمع سمك كتير
والشعر 20 ملم وفوق 25 ملم وفله حمص صغيره جدا والساق ضيقه شبر ونص وشبرين
الطريقه الرابعة
الصيد بالعجين
وهو مشابه للصيد العادى
بس الطعم عجين
دقيق مستوى او عجين عيش
...................................................................................................
الطعوم المطلوبه لمختلف الطرق :
البرغوت لقف وشراء
دود الطين الاحمر
دود السبله
الغله
العجين
الريم
الخضره
صرصار البجر
.......................................................................................................
طريقة عمل عجين العيش البلدى المستوى
عجن العيش المستوى .
تفصل وش الرغيف عن ظهره .
تبل العيش فى ميه مع تصفيته بسرعه .
يترك لمدة ساعة .
ابتدى تعجنه مع إضافة الماء بحذر قليل قليل .
لغايه العجينه ما تتجانس وصوابعك وانت بتعجن تغرز فيها بسهوله .
كورها كور واعجن كل كوره لوحدها وبعدين اعجنهم فى بعض .
إخدم العجينه كويس .
وبس
.....................................................................................................
طريقة عجين الدقيق المستويه
انك تمسح طاسه بالزيت وتصب فيها العجين وتوطى مفتاح البنوجاز
بإدارته عكس التوطيه يعنى تلف لليمين حتى تحصل على اقل بصيص من النار
وتحط الطاسه ولما تصفر حروف العجين اقلبها على الوش التانى وتغرز بعد
قليل شوكه لو طلعت من العجين نظيفه يبقى العجين استوى تطفى النار
و تسيبها تبرد ولو طلع فى الشوكه عجين سيبها على النار شويه .
إترك العجينه تبرد تماما قبل لفها اأو وضعها فى كيس .
اللى عاوز يضيف حاجه يضيفها مايسألنيش
شبه او زيت او سكر او توم او اى حاجه يضيفها.............هو حر .


انا شخصيا لا أستخدم شيئا الدقيق والماء فقط .


.....................................................................................................
المياه الساكنه والمياه الجاريه :
المياه الساكنه او اللى بتجرى ببطء
بتصطاد وانت فى مكانك جنب الهيش او البوص او الحجنه بس اوعى توعر
المياه الجاريه
محتاجه انك تمشى مع المياه وعايزه مجهود شويه
.......................................................................................................
هذا للعلم ولزم التنويه
البوست خاص بى
ما عدا صيد الغله فقط منقول لكثرة كلماته
محبكم
مصطفى نفادى

طريقة الصيد بالغلة 
كاتب المقال 
Mokbel Mohamed Mokbel
جروب محبي الصيد بالأسكندرية



بسم الله الرحمن الرحيم
انشاء الله النهاردة هنتكلم عن الصيد بالغله وبأختصار لان كتير من الاخوة الأعضاء اتكلموا فى الموضوع دة والكلام متشابه بس كل واحد منننا بيحط التوابل بتعته الخاصه بيه وهو كله معلومات فى صالح الصياد ولا نقلل مما جاء من مقالات هامه ومفيدة جاءت فى هذا السياق 
صيد الاسماك النيليه بالغله( البلطى)
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$4$$$$$$
* كبدايه البلطى موسمه من شهر 6 بعد بخ البيض الى اخر 10 ويستمر فى تراجع لحد الميه متسقع وبعدين يبتدى يصحن ( حفره داخل ارض الترعه)
*الغله علشان نبقا عرفين الى هى القمح او حبات البليله بس قبل طهيها
* يشترط في حبايه الغله انها تكون بقشرها 
* يوجد طرقتين لتجهيز الغله وهى اما بقليها وتكون نص سوا او نقغها في الميه لحد متطرى ومش هنتكلم ازاى نحضرها الحاج نفادى تكرم سابقا وشرحها بأستفاضه يشكر عليها 
# تجهيز الدور 
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
طبعا احنا مش بنجهز دور واحد لا احنا بنجهز عدة ادوار علشان لما الدوراللى انت قاعد عليه السمكه تمنع معاك تروح دور تانى يكون جاهز للصيد طيب هتقولى ازاى اقولك حضرتك بتاخد شويه من الغله وبترشهم تحتك بالعرض مع رش شويه غله بسيطه جوة شويه علشان تسحب السمكه حلو كدة لا لسه حضرتك السمكه بتيجى على العكرهو الزفر ههتقولى يعنى ايه مش فاهم هقولك يعمى لازم تفتح نفس السمكه وتثرها ودة انا بعمله ان اجيب كوسب بتاع ارانب وخميره بيره وافركهم مع شويه الغله اللى هزفر بيهم الغله بتكون مبلوله ولما الكسب بيشم الميه بتاعه الغله بيفك ويبقى زى البودره وهنا بقا السر لما بتيجى تزفر الكوسب بعمل عكره جمدة والخميره لما بتدوب هى كمان بتزود العكره ودة بيخلى السمكه تتجن وتيجى على الطعم كدة خلاص حضرنا الدور وزفرنا ومننساس نظفر عدة ادوار 
# نيجى بقا لطريقه الصيد 
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
طبعا هنشوك الغليه في السلاح مكان انباتها وانا عن نفسى بحترم الشعر يكون 25 والقرمه 20 والسلاح زيرو واصغر نوع غماز تلاقيه ودة ميمنعش ان ممكن تستخدم اى رقم سلاح تانى يعجبك وانا بحترم البوص الباميو وميكنش طويل يعنى 2 متر وميكنش فيه لبلوب يعنى لو معندكش بامبو اقولك استخدم بوصه التسقيط احسن من الفيبرمعلش كل واحد زى مقلنا في الاول وليه لمساته وتوابله وبرضك لا يمنع استخدام البوصه الفبر بس انصح تشيل العقله اللى اللبلوب فيها حلو كدة يلا بينا نسمى بسم الله ونرمى بس مش تحتنا لا هنرمى على اخر طول البوصه ونسحب على بره من غير متطلع الفله بره الميه لحد منتا عامل المرايه ومتكونش باين للسمكه لان السمكه بتشوف كويس وكمان بتميز الالوان انشاء الله هتلاقى الفله مشيه على جوة السمكه الكبيرهبتاخد السلاح على جوة والصغيره تسحب السلاح على بره المهم سيادتكم البلطى مش بيخطف الفله على تحت للاد ة بيسحبها وبعدين يخدها على تحت هنا بتشكم بس على فوق يالمعلم مش زى صيد البحر يعنى بنشكم ونحدف على ورا وزى مقولنا قبل كدة تشكم وتسحب وتطلع السمكه بأيد وحدة يابطل علشان سمكه الغله عافيه وبتصرخ فلازم تاخد وتدى معاها علشان متروحش منك نيجى بقا لنقطه هامه جدا وخد بالك منها لو السمكه اكلت حته من الغلايه علطول ترميها وتركب واحد تانيه مكنها السمكه مش هتخش على غلايه متاكل منها خلااص متفقين كدة وعلى فكره محدش يقولى اصطاد بالغله بالليل لازم صياد الغله يكون صبور لان سمكه الغله سمكه كبيره مش بتخش الا لما الميه تدفى وشىء تانى السلفر لو موجود هيضرب معاك على الغله بس خد بالك لانها سمكه عافيه اوى وبتصرخ على وش الميه عكس منتا قاعد 

                        الكاتب : م / مقبل
                  منقول جروب محبي الصيد بالأسكندرية